torsdag 10 oktober 2013

Tekakor med tranbär och linfrö


2 dl havregryn
6 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
4 msk honung
1 ägg
13 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör i mindre bitar
1 dl finhackade torkade tranbär
1,5 dl linfrön

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk- och havregrynsblandningen. Tillsätt salt, honung, och ägget och blanda väl. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig och luftig deg. Arbeta till sist in smöret i mindre bitar, tranbär och linfrö och arbeta degen i några minuter. Låt degen jäsa i ca en timme.
Ta upp degen och dela i ca 25 bitar. Rullar varje bit till en bulle och lägg på bakplåtspapper och tryck till bullen lite så att den blir tillplattad. Låt jäsa ca 20 min under bakduk. Grädda i ca 10-12 min tills gyllenbruna. Låt svalna på galler under bakduk.



Inga kommentarer: