Finns det något bättre sätt att starta helgfrukosten än med yoghurt och hemgjord granola till. Det är bara att drömma sig bort till en riktig klassisk amerikansk diner.
8 dl havregryn
2 dl vetegroddar
1 1/2 dl pumpafrön
1 1/2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl grovt hackade nötter (Ta dina favoriter. Jag brukar ta hasselnötter, pistagenötter och valnötter.)
2 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 dl farinsocker
1 dl mörk sirap
1 dl solrosolja (eller annan olja)
1 msk honung
200 g torkad frukt eller bär (aprikoser, tranbär, russin)
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda havregryn, vetegroddar, frön och nötter i en stor bunke.
Häll vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung i en kastrull. Värm blandningen varsamt under omrörning till allt smällts samman.
Häll den varma vätskan över den torra blandningen i bunken. Blanda ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
Rosta varje plåt i ugnen i ca 30 min och rör om var 10e minut så att granolan inte bränns. Till sist tillsätts den torkade frukten. Rosta granolan med den torkade frukten tillsammans i ytterligare ca 5-10 min. Granolan är klar när det är gyllenbrun. Häll upp och förvara i lufttät burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar