söndag 29 september 2013

Hemgjord amerikansk granola

Finns det något bättre sätt att starta helgfrukosten än med yoghurt och hemgjord granola till. Det är bara att drömma sig bort till en riktig klassisk amerikansk diner.


8 dl havregryn
2 dl vetegroddar
1 1/2 dl pumpafrön
1 1/2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl grovt hackade nötter (Ta dina favoriter. Jag brukar ta hasselnötter, pistagenötter och valnötter.)
2 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 dl farinsocker
1 dl mörk sirap
1 dl solrosolja (eller annan olja)
1 msk honung
200 g torkad frukt eller bär (aprikoser, tranbär, russin)


Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda havregryn, vetegroddar, frön och nötter i en stor bunke.
Häll vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung i en kastrull. Värm blandningen varsamt under omrörning till allt smällts samman.
Häll den varma vätskan över den torra blandningen i bunken. Blanda ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
Rosta varje plåt i ugnen i ca 30 min och rör om var 10e minut så att granolan inte bränns. Till sist tillsätts den torkade frukten. Rosta granolan med den torkade frukten tillsammans i ytterligare ca 5-10 min. Granolan är klar när det är gyllenbrun. Häll upp och förvara i lufttät burk.


Inga kommentarer: