söndag 5 augusti 2007

Hembakad bagel

Efter att ha provat många olika bagelrecept har jag kommit fram till att detta är det bästa. Det tar lite tid men det är det väl värt. Receptet ger 12 medelstora bagels.
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • 14 dl vetemjöl
  • ev. vallmo eller sesamfrö

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet samt socker, olja och salt. Blanda i mjölet lite i sänder, men spara lite av det till utbakningen. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa i 15 minuter under bakduk.

Ta upp degen och forma till en längd. Dela den i 12 delar. Forma dem till runda bollar och platta till dem. Gör ett hål i mitten.

Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk. Värm ugnen till 225 grader. Koka upp vatten i en stor gryta. Lägg i 2 bröd och sjud dem cirka 2 minuter på varje sida. Lägg dem på smorda plåtar. Strö ev. över sesam eller vallmofrö. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter på 225 grader.

Inga kommentarer: