söndag 18 augusti 2013

Äppelkaka med kanelsocker


85 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 stort ägg
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
2-3 äpplen, skalade och skivade

2 msk socker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en 20-23 cm rund form med smör.
Blanda samman mjöl, bakpulver, kanel och salt i en skål.

Vispa samman smör och socker vitt och fluffigt ca 3 min. Tillsätt ägg, mjölk och vanilj och vispa till en slät smet. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget och vispa bara till smeten precis är slät. Häll smeten i bakformen och lägg äppleskivor ovanpå. Blanda kanel och socker och strö över kakan.

Grädda kakan i ca 10 min, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda tills kakan är gyllenbrun, ytterligare ca 45-55 min. Låt svalna i formen.

Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.




Inga kommentarer: